Stigar som leder bakåt. Och fjärilar.

Kända stigar når inte enbart in i barndomens skog utan också in till mina gömda, ibland glömda rum.
Doften av barr, torrt gräs och mossa kittlar min näsa, aktiverar hela systemet, och minnen väcks. Det knakar till när jag trampar på en torr gren. Minns nio-åringens återhållna andetag i den spännande leken att försöka smyga fram som en stigfinnare, men plötsligt förstöra alltihop genom att trampa fel. Nio-åriga Tina var full av lek men hade också huvudet fullt av ord och frågor, som egentligen var för stora och svåra och som inte fick någon förklaring förrän långt senare. Den lilla Tina, som redan då hittat en ventil för det som ibland rörde sig kaotiskt inuti. Hon skrev mycket. Historier och dikter. Sånger.
Jag älskade (och älskar) orden. Älskade att forma meningar, göra berättelserna spännande men också ofta rätt svårmodiga. Ibland övermåttan romantiska och drömmande.
Det mörka och ljusa vandrade naturligt sida vid sida. Redan då.
 
Det är solig förmiddag. Jag sitter på verandan insvept i det zimbabwiska tygstycket med kaffekopp i greppvänlig närhet. Jag njuter av stillheten, njuter av att få sitta såhär och bara glo och fundera.
Då landar en fjäril på min arm. Det är nån slags pärlemor-fjäril tror jag. Ena vingen är skadad. Det ser ut som någon/t tagit ett stort bett av den tunna, vackert tecknade vingen och lämnat kvar ett fult hål.
Jag sitter blickstilla. Tittar fascinerat på den millimetertunna snabeln, som darrande, sökande rör sig över min arm.
Jag vill gärna tänka att fjärilar kommer med hälsningar från "den andra sidan" så det tänker jag förstås nu också. Vem är det som "hälsar på"? Pappa Helge? Annika? J? (som jag har tänkt så mycket på på sistone) Är det han? 
Fjärilen som så kärleksfullt sniffade sig fram på min arm gav mig en stund av reflektion kring det förgängliga - och det bestående. 
 
Sen slår jag upp pärlemorfjäril i Djurens språk av Solöga. Såhär skriver hon om vad mötet med denna fjäril betyder:
 
 Här och nu är allt till din fördel. Min gåva till dig är att ligga helt rätt i tiden. Det är nu eller aldrig som gäller. Sätt igång!
 
Spännande! Dags att ta vissa steg i livet alltså.  ;-)